Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κλέαρχος Περγαντάς «Χαιρετισμός στην Ημερίδα της ΚΑΠ (1/3)»

Ημερίδα με θέμα:
«Η μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π. ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020».

Χαιρετισμός Περιφερειράρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά (Άρθρο 1/3)

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι
Σας καλωσορίζω όλους και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας. Στόχος της συνάντησής μας σήμερα είναι να επικοινωνήσουμε, να συζητήσουμε και πάνω απ’ όλα να ενημερωθούμε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει την περίοδο 2015-2020.
Η σημερινή ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας να ανοίξει ένα διάλογο με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θέλουμε να συνθέσουμε και διαμορφώσουμε την πρότασή μας προς το ΥΠΑΑΤ, πριν αυτό καταλήξει στις τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας.
Γνωρίζουμε ήδη ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα φέρει η νέα ΚΑΠ (περίπου 19,7 δις €, είναι η ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων σε επίπεδο χώρας. Το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αποφασίσει, ποιο θα είναι το εύρος της περιφέρειας ώστε να ανακατανεμηθούν οι ενισχύσεις (σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν αν η επικράτειά τους θα χωριστεί σε επιμέρους περιφέρειες ή αν θα είναι μία ενιαία περιφέρεια).
Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι πριν την τελική του απόφαση θα διαβουλευτεί με τις Περιφέρειες και τους φορείς των αγροτών, στη σημερινή μας συνάντηση  πρέπει να μπούμε στην ουσία και να συμμετέχουμε στη δρομολόγηση των εξελίξεων.

Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

Κυρίες και κύριοι,
Στη σημερινή κατάσταση, της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχουν ανατραπεί δεδομένα, έχουν αναδιαμορφωθεί καταστάσεις, έχουν ασκηθεί μεγάλες πιέσεις στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον απασχολούμενο στην κοινωνία.
Η πρόκληση είναι τεράστια, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Γι’ αυτό, οι κινήσεις όλων μας πρέπει να δείχνουν σε μια νέα κατεύθυνση. Αφενός μέσα από τη διαχείριση των ίδιων των αιτίων της κρίσης και αφετέρου μέσα από πολιτικές που ξεπερνούν τις πολύχρονες παθογένειες του αγροτικού χώρου.

Πεποίθησή μας στην Περιφέρεια, είναι ότι η ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπου πρωτεύοντα ρόλο – δεδομένο για την Ελλάδα – έχει η πρωτογενής παραγωγή.
Για να συμβεί όμως αυτό υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, όπως:
  • η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού
  • η αναζωογόνηση της υπαίθρου με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους
  • οι καινούργιες, οι πιο καινοτομικές, οι πιο πρωτοποριακές ιδέες για μια παραγωγή με εξωστρέφεια και ποιότητα.
Ένα από τα βασικά εργαλεία για τον επαναπροσδιορισμό του αγροτικού χώρου πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Κι ένας επιπλέον στόχος της σημερινής μας συνάντησης, όπως και όλων των προσπαθειών της Περιφέρειας που έχουν προηγηθεί είναι να εμπεδώσουμε και να προωθήσουμε αυτή τη νέα αντίληψη. Να δούμε τα πράγματα με μια νέα ματιά.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εξαρχής έβαλε στο κέντρο των προτεραιοτήτων της, την ώθηση της αγροτικής οικονομίας.
Εκπονήσαμε το Καλάθι αγροτικών προϊόντων, στην ουσία ένα καλάθι πολιτικών. Πολιτικές και δράσεις που συνδέονται σε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που βγήκε από έναν κοινό περιφερειακό διάλογο με εσάς τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας.

Προχωρήσαμε το καλάθι ένα βήμα πιο πέρα:
Σχεδιάσαμε την Περιφερειακή Ταυτότητα - Stereagro
Πρόκειται δηλαδή για την ενός ειδικού σήματος για τα ποιοτικά μας προϊόντα, που έχει ήδη σχεδιαστεί.
Η ταυτότητα αυτή θα αποτελέσει το μέσο για την εθνική και διεθνή αναγνώριση της κληρονομιάς και του διατροφικού πολιτισμού της περιοχής από την οποία προέρχονται τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου