Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Περγαντάς Κλέαρχος «Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ (3/3)»

Ημερίδα με θέμα:
«Η μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π. ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020».

Χαιρετισμός Περιφερειράρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά (Άρθρο 3/3)

Συνέχεια ομιλίας Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά:

«Και προφανώς έχουμε δώσει δυνάμεις και έχουμε εξαντλήσει χρόνο, έτσι ώστε με
διαρκή παρακολούθηση, παρεμβάσεις και προσωπική παρουσία στο ΥΠΑΑΤ για να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα στην υλοποίηση μεγάλων αγροτικών υποδομών όπως ενδεικτικά :

Την ένταξη του έργου Αρδευτικά δίκτυα Λιβαδειάς, Α΄φάση – Ζώνες Β,Γ,Δ, με προϋπολογισμό 11.205.000 €.
Για το έργο είχε κατατεθεί πλήρης φάκελος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, με αποτέλεσμα την ένταξη του έργου.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη συνέχιση και ολοκλήρωση ενός μεγάλου αρδευτικού δικτύου, τμήμα του οποίου (πλήρης κατασκευή αντλιοστασίου άρδευσης, τοποθέτηση κατακόρυφων αντλητικών συστημάτων και κατασκευή δικτύου)  είχε υλοποιηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Βοιωτίας, στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, εξυπηρετώντας καλλιεργήσιμη περιοχή 3.530 στρεμμάτων.

Το έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί, αξιοποιεί τις υποδομές της υφιστάμενης παρέμβασης και κυρίως το αντλιοστάσιο και αφορά στην κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου για την άρδευση 8.750 στρεμμάτων στην περιοχή της Λιβαδειάς , με στόχο την εξοικονόμηση νερού, τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Την υλοποίηση του αρδευτικού έργου στον Ελαιώνα της Άμφισσας προϋπολογισμού 36.600.000 €.
Το έργο επιβλέπεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ για την εξέλιξη των εργασιών. 
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται οι αναγκαίες εργασίες για την αξιοποίηση της πεδινής περιοχής μεταξύ Άμφισσας, Χρισσού, Δελφών και Ιτέας, συνολικής καθαρής έκτασης 30.960 στρεμμάτων, έτσι ώστε η άρδευση να γίνεται με ένα σύγχρονο σύστημα με σταγόνες, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Την κατασκευή του αρδευτικού έργου της Ανατολικής Βίστριζας, προϋπολογισμού 27 εκ. €.
Το έργο υλοποιείται με Διευθύνουσα Υπηρεσία τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με την ολοκλήρωσή του θα γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής εξασφαλίζοντας την άρδευση σε 20.730 στρέμματα καθαρής εκμεταλλεύσιμης παραγωγικής αγροτικής γης.

Την υλοποίηση του φράγματος και αγωγού μεταφοράς Φερέκαμπου Σκύρου, προϋπολογισμού 6.380.000 €.
Υλοποιείται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για την κατασκευή χωμάτινου φράγματος με τα συνοδά τεχνικά στο Βόρειο τμήμα της Σκύρου, προκειμένου να δημιουργηθεί ταμιευτήρας ωφέλιμης χωρητικότητας 870.000 κυβικών μέτρων για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Βρισκόμαστε ήδη στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ για τη χώρα και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Κι έχουμε διανύσει μια μακρά περίοδο διεκδικήσεων προκειμένου το νέο ΕΣΠΑ να αποκεντρωθεί και να «περιφεριοποιηθεί» περισσότερο.

Έτσι την περίοδο 2014-2020 :
Οι 13 Περιφέρειες θα διαχειρισθούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ – περίπου 5,4 δις ευρώ - αναλαμβάνοντας κρίσιμο και περισσότερο ενεργό ρόλο με την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς της περιφερειακής οικονομίας. Βέβαια, παρά την αύξηση σε σχέση με το σημερινό Πρόγραμμα, διεκδίκησή μας, ήταν να διαχειριστούν οι Περιφέρειες όχι το 35% αλλά το 50% του νέου ΕΣΠΑ.

Στο νέο ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει την μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό που θα διαχειριστεί κατά την Περίοδο 2014-2020. Το νέο πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας θα είναι περίπου 20,55 % μεγαλύτερο από το τρέχον και θα φτάνει τα 333,35 εκ. €
Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τα κονδύλια από το 33 % των πόρων από το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για υλοποίηση δράσεων. Θα έχουμε δηλαδή δικά μας κονδύλια για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα χρήσιμα, έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κυρίες και κύριοι,
Εμείς σαν Περιφέρεια, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, όπως άλλωστε κάναμε μέχρι τώρα στο ΕΣΠΑ, κάθε δυνατότητα του νέου προγράμματος 2014 – 2020.
Χρειάζεται ασφαλώς και το ίδιο το κράτος να ακολουθήσει μια πολιτική αξιοποίησης ευκαιριών, μια πολιτική εμπιστοσύνης στην παραγωγική βάση. Και βεβαίως μια εξωστρέφεια. Που σημαίνει να βγει έξω από στεγανά, να υπερβεί αναχρονιστικές λογικές, να κάνει άνοιγμα στην ύπαιθρο, να εμπνεύσει και να στηρίξει το δυναμικό της.
Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση που «η εμπειρία του πίσω μπορεί να δώσει την κίνηση για το μπροστά»
Σήμερα μιλάμε για καιρούς που έρχονται κι όχι για καιρούς που φεύγουν.
Σήμερα η νέα γνώση κι η καινούργια οπτική, πρέπει να γίνουν κτήμα όλων και να ενσωματωθούν στη φιλοσοφία μας: σε μια χώρα που έχει γη, έχει χέρια, έχει δυναμική, η ποιοτική παραγωγή πρέπει να γίνει το εθνικό μας κεφάλαιο.

Κλείνοντας, για να δώσω το λόγο στους εκλεκτούς ομιλητές, που θα μας ενημερώσουν για τη νέα ΚΑΠ, ευχαριστώ και πάλι όλους σας για την παρουσία σας, τη συμμετοχή σας και τη συμβολή σας στο διάλογο της Περιφέρειας που μας αφορά όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου