Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κλέαρχος Περγαντάς «Χαιρετισμός στην Ημερίδα της ΚΑΠ (2/3)»

Ημερίδα με θέμα:
«Η μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π. ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020».

Χαιρετισμός Περιφερειράρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά (Άρθρο 2/3)

Συνέχεια ομιλίας Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά:

«Καταρτίζουμε το Καλλιεργητικό Πλάνο και προχωρούμε στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Μέσα στις ασφυκτικές οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας, και την μείωση του επιστημονικού προσωπικού των υπηρεσιών της, προχωρήσαμε να σχεδιάσουμε και καταρτίσουμε το «Καλλιεργητικού πλάνο» της Περιφέρειάς μας και να συστήσουμε την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» τα οποία αποτελούν τα βασικά μέσα-εργαλεία υποστήριξης και υλοποίησης  του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Το καλλιεργητικό πλάνο  θα προσδιορίσει τις καλλιεργητικές δυνατότητες σε τοπικό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τα απαιτούμενα έργα υποδομής, ως βασικό υποστηρικτικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη.
Το σχέδιο του καλλιεργητικού πλάνου έχει  ήδη αναρτηθεί, μέσα στο 2013, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και είμαστε σε αναμονή προτάσεων – υποδείξεων – παρατηρήσεων όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, των Δήμων και των φορέων των αγροτών. Η συνισταμένη όλων των απόψεων/ιδεών από την ανοικτή διαβούλευση και από τις επιμέρους συναντήσεις που άρχισαν ήδη να πραγματοποιούνται και θα γίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα βοηθήσουν στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού «καλλιεργητικού πλάνου».
Επίσης ξεκινά και η προσπάθεια σύστασής της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από ένα κύκλο επαφών και συζητήσεων με όλους τους φορείς».

Κονδύλια Αγροτικής Ανάπτυξης

Με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη επιχειρείται:
να ενισχυθεί η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων του « καλαθιού» από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφέρειας και να βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα των προϊόντων του « καλαθιού » σε αγορές εκτός των ορίων της Περιφέρειας (εθνική και διεθνή αγορά), μέσω της ανάπτυξης κοινών και ενιαίων μηχανισμών προβολής και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων.

Και βεβαίως, όπως μαρτυρά η σημερινή ημερίδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και συζητούμε για νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στη Στερεά Ελλάδα

Όμως, κυρίες και κύριοι, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η αιρετή πια Περιφέρεια (όπως και όλες οι Περιφέρειες της χώρας), αντιμετώπισαν τις συγκεντρωτικές κρατικές καταστάσεις
Αποκορύφωμα του συγκεντρωτισμού είναι ο εντελώς διακριτός και κρατικοκεντρικός χειρισμός του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013. Τα κονδύλια δηλαδή της Αγροτικής Ανάπτυξης που προορίζονται – για πού αλλού;; - για την ύπαιθρο και την Περιφέρεια, είναι περιχαρακωμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προφανώς αυτό το Πρόγραμμα έχει εξαιρετική σημασία για τη Στερεά Ελλάδα, μια Περιφέρεια με μεγάλη δυναμική στην αγροτική οικονομία.

Προφανώς τα κονδύλια της αγροτικής ανάπτυξης έπρεπε να είναι στα χέρια μας και να προγραμματίζουμε εμείς τα έργα του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου